Carl Erling Persson

Den 21 januari 1917 så föddes det en man i Borlänge som skulle komma att skapa ett av världens kändaste märken och företag. För den gemene mannen så förknippas Sverige allt som oftast med ABBA, IKEA och H&M och Erling Persson är mannen bakom den sistnämnda. Carl Erling Persson hann med att se sitt företag växa till en global industri innan hans bortgång den 28 oktober 2002.

 

Erling Persson började sin företagskarriär i början av 1940-talet då han lanserade den sjuuddiga gulröda adventsstjärnan, eller ”proletärstjärnan” som den har kommit att kallas. Han grundande Pennspecialisten 1943 och idag känner folk till det uppdaterade namnet Ur & Penn. Den första H&M-butiken öppnade han i Västerås 1947 och den blev en omedelbar succé hos det lokala folket i staden.

 

Sålde enbart damkläder

Från början så hette den första butiken enbart ”Hennes” och sålde damkläder. Men under 1986 så valde Erling Persson att köpa upp företaget Mauritz Widforss Handels AB som då specialiserade sig på att sälja jaktutrustning och herrkläder vilket då gav han idén att ändra om sitt företag till att heta Hennes & Mauritz som då skulle sälja kläder för både damer och herrar.

 

Dessförinnan så hade han valt att öppna upp ytterligare två butiker utanför Sveriges gränser i Norge och Danmark. Efter den stora succén med att ändra sitt varuutbud så valde Erling Persson att testa nya marker och öppnade upp en butik i Storbritannien under 1976.

 

Idag så kan vi se att H&M är världens största butikskedja för kläder och har ca 171 000 anställda i 4745 butiker som är spridda över 69 olika länder.

 

H&M har hängt med i utvecklingen

I med att samhället utvecklats åt att allting ska vara lättillgängligt och enkelt så valde H&M att följa med på åkturen. Detta har gjort så att de kan erbjuda e-tjänster i 43 länder och när många andra företag insåg värdet av att kunna erbjuda sina kunder tjänster, produkter och spel via nätet så valde de att följa i företagets fotspår.

 

I med att H&M valt att satsa på att vara ett företag som ligger i framkant så har de, under räkenskapsåret 2018, mätt upp en omsättning på mer än 200 miljarder vilket placerar dem som fjärde största företag rent omsättningsmässigt i Sverige.

 

Nästa steg för H&M

I med att företag legat i framkant under större delen av utvecklingsåren så är det stor chans att de fortsätter på samma spår. Däremot ska man höja varningens finger för att andra företag har börjat att inse att man kan marknadsföra sig själva genom olika internetkampanjer och att man kan gå in i samarbete med stora modedesigners och kända personer för att få sin stund i rampljuset.

 

För att hålla sig på ett och samma spår så man inte tappar sin grundidé så har H&M satt upp sju ståndpunkter att följa. Dessa är att man ska erbjuda mode för medvetna kunder, välja och belöna ansvarstagande partners, vara etiska, vara klimatsmarta, Reducera, återanvända, recirkulera, använda naturresurser på ansvarsfullt sätt och att man ska styrka samhällen. Dessa ledorden kommer att göra att företaget håller sig på samma spår som tagit dem till toppen och som var Erling Perssons vision från början. Det är ju ingen som vill ändra på ett vinnande koncept.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *