Rickard Eriksson – Internetpionjär och Lunarstorms grundare

Rickard Eriksson föddes i Varberg år 1974. Att finna information om honom på nätet kan vara lite av en utmaning, eftersom hans namn varken är ovanligt eller särskilt speciellt. Men när vi nu ska ta en titt på hans fantastiska bedrifter kommer det stå helt klart att det finns mycket att upptäcka under ytan. Rickard Eriksson är nämligen grundaren till Sveriges första digitala forum, Lunarstorm, som under många år var vårt lands mest populära och välanvända community. Rickard Eriksson har idag sålt och lämnat Lunarstorm för att ägna sig åt nya projekt men han gick givetvis med brakvinst efter den otroliga succén. Det vore därför förkastligt att inte ta upp Rickard Eriksson när man pratar om de mest framgångsrika företagarna i Sverige.

Rickard Eriksson är idag 44 år och har så vitt vi vet varken familj eller barn. Han har i flera intervjuer meddelat att detta har varit en av anledningarna till att han lyckats så bra i företagsvärlden. Det kan helt enkelt vara priset man får betala för att lyckas nå så pass stora framgångar på så kort tid; utan barn har man inte mycket att förlora och det går således att köra på i ett helt annat tempo och riskera att allt går åt skogen. Eriksson är övertygad om att sociala medier är både nutid och framtid och har skapat ett flertal kampanjer åt mycket kända varumärken, till exempel Coca Cola och Nike. Han utbildar också företag inom avancerad kommunikation gällande just sociala medier.

Framgångssagan Lunarstorm

År 1996 programmerade Eriksson den första versionen av Lunarstorm, då vid namn StajlPlejs. Communityt blev det första sociala mediet i världen. År 2000 byttes namnet till Lunarstorm, efter hans dåvarande flickväns användarnamn på forumet och vid denna tid användes det av mer än två miljoner svenskar. I början var Lunarstorm inte en kommersiell idé från Erikssons sida, utan han var i huvudsak intresserad av människors interaktion med varandra. Men när medlemsantalet växte till över 700 000 insåg han att han skulle kunna tjäna pengar på verksamheten genom att installera bra servrar och bättre underhåll. År 2006 valde han att sluta på Lunarstorm och företaget gick vid denna tid med 15 miljoner kronor i vinst. Succén och framgången var ett faktum. Samma år startades Facebook och Lunarstorm-skeppet sjönk ungefär fyra år senare.

Övriga meriter

Rickard Eriksson har åstadkommit en hel del genom sitt unga liv och genomfört ett flertal olika projekt, utöver magin bakom Lunarstorm. Han har gjort mängder av framträdanden och intervjuer genom åren och tilldelats “Det Stora Internetpriset” eftersom att han till så stor del varit med och format den digitala mognaden hos unga människor. Eriksson har tagit fram ett flertal sociala mediekampanjer åt kända varumärken både hemma i Sverige och internationellt. Utöver detta har han även jobbat med företagsutbildning avseende kommunikation via sociala medier, lanserat ett magasin samt är medarrangör av #modig, en framstående digital konferens. Lite kuriosa är även att han vid en tidpunkt lyckades släppa en låt som hamnade etta på samlingsalbumlistan. Vi sa ju att Rickard Eriksson var långt mycket mer än vad hans namn avslöjar!

Rickard Erikssons tips till nya entreprenörer

Eriksson nämner i intervjuer ett flertal tips till unga, nya entreprenörer och de som vill bli rika på sina idéer. Ett konkret tips, säger han, är att avvakta så länge det går innan man startar ett företag. Har man till exempel en idé om en sajt eller app ska man bara slänga upp projektet på en gång, som privatperson, och se om den fäster. Han menar att företag idag har tappat makten och att en vanlig människa med vanlig anställning och fast inkomst kan göra precis lika mycket på egen hand, till och med utan ett registrerat företag. När verksamheten är lönsam kan man börja bjuda in riskkapitalister att investera och deras avgift kommer då vara bra mycket lägre än om man bjöd in dem från dag ett.

Sammanfattning

Rickard Eriksson förefaller vara en enastående person som har surfat på precis rätt vågor under de senaste decenniernas IT-fokus. Han har fattat smarta beslut och förstått vartåt vinden bär, vilket har lett honom till succéer av gigantiska mått och välförtjänt respekt världen över. Eriksson är idag en av våra mest framgångsrika företagare i Sverige och har tjänat mångmiljonbelopp på sina prestationer, vilka oftast har rört sig inom sociala medier-världen. Eriksson kan idag säga med stolthet att han på helt egen hand lyckades programmera, starta och göra vinst av världens första internetbaserade community. För detta, och sina många andra projekt som syftar till att utbilda företag och unga entreprenörer, förtjänar han en stor eloge. Vi är otroligt nyfikna på att se vad han kommer hitta på i framtiden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *