Niklas Zennström – IT-entreprenören och filantropen som lever lyxliv

Det var i februari 1966 som Niklas Mårten Zennström för första gången öppnade sina ögon och mötte världen. Han växte upp i Uppsala och utbildade sig till såväl civilingenjör som civilekonom samt inom teknisk fysik. Det finns nog få människor på jorden idag som inte känner till succéföretaget Skype, produkten som tillhandahåller människor världen över kvalitativ, internetbaserad kommunikation. Zennström är grundaren av Skype och förståeligt nog har hans substansvärde därmed satts till hela 10 miljarder kronor. Zennström står också som grundare till företagen Kazaa, Joost och Atomico som alla rönt stora framgångar på sina respektive marknader. Utöver detta kan Niklas Zennström hedras för de välgörenhetsorganisationer och andra verksamheter han är inblandad i, såsom Zennström Philanthropies, vilka gör honom till en sann filantrop.

År 2005 sålde Niklas Zennström sin och medgrundaren Janus Friis vidunderliga Skype-kreation till den amerikanska jätten eBay. Notan gick på nära 23 miljarder kronor. Detta och flera andra förmånliga investeringar har gjort det möjligt för mogulen att köpa en hel del fastigheter världen över, samt till och med en egen ö i den svenska skärgården. Han bor dock för närvarande i London tillsammans med sin familj. Var han än befinner sig omges han av tjänstefolk som kockar, betjänter, hantverkare och vaktmästare, vilka beskriver Zennströms liv som lyx i överflöd. Det som skiljer Niklas Zennström från många andra rika pampar är att han lägger ner stor möda på att ge tillbaka till samhället. Han är mycket involverad i projekt som rör miljön på vår planet, mentorskap till ungdomar och filantropiska verksamheter.

Zennström Philanthropies

Zennström Philanthropies grundades år 2007 av Niklas och hans fru Catherine. Organisationen hjälper till att finansiera andra verksamheter som arbetar för mänskliga rättigheter, entreprenörskap och vår miljö. Han är fast besluten att sätta ett stopp för klimatförändringarna på vår planet. Hans stiftelse hade år 2011 supportat över 20 olika projekt och skänkt över 1,4 miljarder kronor till olika sådana projekt och idag har denna siffra säkert multiplicerats. Niklas Zennström har i flera intervjuer uppgett att han är övertygad om att lösningen till många av världens problem ligger i att få unga människor intresserade av, och engagerade i, entreprenörskap. Genom dessa nya tillskott av unga och deras idéer kan vi tillsammans skapa en bättre värld där hållbarhet och miljö ligger överst på listan med prioriteringar.

Andra meriter

Niklas Zennström är förmodligen mest känd för sina makalösa bedrifter med framgångssagan Skype. Ingen hade tidigare tjänat så extremt stora summor pengar på så ofantligt kort tid. Bara tre år efter lanseringen såldes alltså Skype till eBay för mångmiljardbelopp. Zennström har också en hel del andra meriter på sitt CV. Han var med och grundade ett av de absolut första fildelningsprogrammen, Kazaa, som många av de som växte upp på 90-talet använde för att ladda ner film och musik. Joost, en internetbaserad videotjänst, är det också Zennström som står bakom, liksom musiktjänsten Rdio. Hans kvalifikationer tar dock inte slut där. Han sitter även med i H&M:s styrelse, är grundare av riskkapitalföretaget vid namn Atomico och finns med i Swedish Startup Hall of Fame.

Zennströms tips för att bli rik

Zennström har sagt att det inte finns några genvägar till rikedom. Det är alltid hårt slit och hängivelse som ligger bakom. I grunden är det givetvis så att man bör ha en bra idé och sedan måste man kämpa outtröttligt i flera år utan att ge upp. Skype uppstod av en slump, då Zennström och hans medgrundare Friis behövde gratis internettelefoni på grund av budgetnedskärningar. Han menar att det är såhär som stora framgångar oftast starta; man behöver någonting och skapar det då själv, bara för att inse att behovet också finns hos många andra människor världen över. Och så är innovationen igång. Han tror också på samarbete entreprenörer emellan och att hjälpa varandra, särskilt de som är yngre och nyare inför att driva verksamheter och idéer framåt.

Sammanfattning

Det som är så fantastiskt med Niklas Zennström är att han trots sina oändliga framgångar aldrig har tappat siktet på det som verkligen betyder något i livet. Han menar att hur mycket pengar man än har på fickan får man aldrig glömma att man har ett ansvar gentemot nästa generation. Zennström säger att miljön idag är ett tragiskt jätteproblem och att han förstår att många känner sig maktlösa. Han tycker att de som befinner sig i det rikaste skiktet har en skyldighet att ta tag i detta och att företag måste förstå att det är bra business att engagera sig i miljön. Niklas Zennström är en av Sveriges mest framgångsrika företagare men också en otrolig personlighet som förtjänar all respekt. Det är fantastiskt att se att framgång inte behöver ske på bekostnad av medmänsklighet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *