Maria Borelius

Maria Borelius är en samhällsengagerad entreprenör med en imponerande meritlista. Hon har genom åren kunnat titulera sig som programledare, författare, journalist, krönikör, direktör, styrelseledamot, styrelseordförande, rådgivare, handelsminister och entreprenör. Borelius är född och uppvuxen i Sverige men bor idag i London. Hon började sin karriär 1989 som programledare för olika program på Sveriges Television och har därefter arbetat som bland annat vetenskapsjournalist, rådgivare och styrelseledamot för många olika företag och organisationer. Hennes expertområden inkluderar entreprenörskap, vetenskap, politik, forskning, välgörenhet och hälsa. Hennes styrelseposter och konsultuppdrag är främst inom läkemedelsbranschen och teknikbranschen men även inom utbildningsväsendet och välgörenhet. Hon har även skrivit böcker om föräldraskap och fått ta emot många fina priser för hennes insatser. Bland annat har hon mottagit Cancerfondens journalistpris (1994), Amningshjälpens Bröstpris (1997) och Lars Johan Hiertas stipendium från Publicistklubben (2002).

Maria Borelius har åstadkommit mer än de flesta människor gör under sin livstid. Hennes karriär är imponerande men precis som många andra framgångsrika entreprenörer inkluderar den både framgångar och misslyckanden. Hennes två stora misslyckanden utgörs av hennes rekordkorta tid som handelsminister och företaget K-world. Under de åtta dagar hon var handelsminister avslöjades många skandaler och Borelius avgick och flyttade tillbaka till London. Företaget K-world satsade stort på digital undervisning men lades ned efter fyra år på grund av stora förluster. Då hade 700 miljoner i riskkapital spenderats. Som entreprenör måste man våga ta risker, vilket Maria Borelius har gjort många gånger under sin karriär. Detta har gett henne en beundransvärd meritlista och gjort henne till en flitigt anlitad rådgivare. Den röda tråden i hennes projekt och åtaganden är hennes brinnande intresse för förbättring och samhällsförändring.

Akademisk bakgrund och tidig karriär

Maria Borelius studerade biologi, fysik och matematik på Lunds Universitet där hon erhöll en filosofie kandidatexamen. Därefter studerade hon på New York University där hon tog en masterexamen i Science Journalism (vetenskapsjournalistik). Efter studierna inledde hon sin karriär på Sveriges Television år 1989 där hon var programledare på olika vetenskapsprogram, bland annat Vetenskapens Värld. Maria Borelius är en prisbelönt journalist som har skrivit flera böcker och många vetenskapliga artiklar. 1998 var hon medgrundare till företaget K-world som fokuserade på digital utbildning och även inkluderade friskolan Mobila Gymnasiet. Företaget fick in över 700 miljoner kronor i riskkapital från främst familjen Rausing och Investor. 2002 lades företaget ned på grund av för stora förluster. Borelius har många styrelseuppdrag på sitt CV. Uppdragen inkluderar många börsnoterade teknikbolag samt inom utbildningsväsendet och välgörenhet.

Politisk karriär

Maria Borelius har ett stort samhällsengagemang och passionen för förbättring genomsyrar hennes karriär. Det var även en bidragande faktor till att hon i valet 2006 tilldelades posten som handelsminister i Reinfeldts regering trots att hon inte hade någon tidigare politisk erfarenhet. Hennes tid som handelsminister blev dock väldigt kort och varade endast i åtta dagar. Dessa dagar kantades av olika skandaler, bland annat att hon hade betalat svarta löner till barnflickor, inte hade betalat TV-licens och att familjens lantställen ägs av ett företag i ett skatteparadis. Efter hård kritik och närgången granskning avgick Maria Borelius självmant som statsråd och riksdagsledamot med motiveringen att hon inte orkade mer. Hennes tid som statsråd blev den kortaste i modern svensk tid. Kort efter hennes avgång flyttade hon med familjen till Storbritannien.

Nuvarande projekt och uppdrag

Maria Borelius har fortfarande många järn i elden. Idag skriver hon krönikor för Dagens Industri inom en rad olika ämnen, bland annat vetenskap, politik och entreprenörskap. Hon är en frekvent anlitad konsult, främst av teknikbolag och läkemedelsföretag. Borelius är idag den enda svenska styrelseledamoten i tankesmedjan Open Europe. Hon är även styrelseledamot och medgrundare av stiftelsen Ester som hjälper kvinnliga invandrare att få jobb i Sverige. Dessutom är hon medgrundare av forskningsnätverket Pufendorf Group. Hon har ytterligare uppdrag i form av rådgivare åt Lunds universitet och Karolinska institutet samt styrelseledamot i Research Match. Hon är även ambassadör åt Psykiatrifonden. Maria Borelius brinner för att främja förbättring och förändring inom många olika områden. Hennes senaste passion är att revolutionera synen på hälsa genom att förespråka antiinflammatorisk kost.

Familj

Maria Borelius är född 1960 i Täby och växte upp i Sverige. Idag bor hon i London tillsammans med sin familj. Hon har fyra barn och är gift med Greger Larsson sedan 1987. Familjen bodde i Danderyd innan de flyttade till London i början av 2000-talet. De flyttade tillbaka till Danderyd i samband med att Borelius blev utnämnd till handelsminister år 2006. Kort efter att hon hade avgått som handelsminister flyttade familjen tillbaka till London och sedan dess har de bott kvar där. Borelius är syster till Henrik Borelius som var VD för det skandalomsusade välfärdsföretaget Attendo som ofta förekommit i debatten om vinster i välfärden. Maria Borelius är dessutom barnbarn till formgivaren John Gustaf Axel Berg, en av förgrundsgestalterna för den svenska modernismen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *