Johan Staël von Holstein

Johan Staël von Holstein föddes en vårdag år 1963, i svenska Halmstad. Han adopterades av en arbetarfamilj. I vuxen ålder skulle han komma att bli grundare och företagsledare för ett stort antal mycket välkända företag, som bidragit till att sätta både Holstein och Sverige på kartan. Holsteins liv har varit allt annat än en spikrak väg, och såväl hans karaktär som framgångar i branschen har varit tvivelaktiga och turbulenta. Många finns det som håller ett ont öga till honom, särskilt på grund av de samhälls- och socialismkritiska krönikor han skrivit genom åren, men för de allra flesta är han i huvudsak känd för att vara en gigantisk IT-profil som fick sitt stora genomslag under 90-talet. Några av hans egenstartade företag är exempelvis det miljardvärderade Icon Medialab, samt Letsbuyit.com och Speed Ventures.

Det otroligt framgångsrika företaget Icon Medialab skulle komma att bli världens största och viktigaste bolag inom sin marknad. Succén var ett faktum, omedelbar och utan bromsklossar. När företaget vid millennieskiftet såldes för hela 4,6 miljarder kronor fick Holstein inte någonting. Johan lämnade företaget för gott under 2001. Han hade belånat sina aktier och investerat i internetbolag under den tid det gått som allra starkast uppåt, och när börskurserna störtdök tvingade bankerna Holstein och de andra grundarna att sälja alla sina aktier i Icon Medialab. Johan Staël von Holstein förlorade därmed allt och stod nu återigen på ruta ett. Miljarder kronor var borta i ett enda ögonblick. Holstein har senare förklarat denna dunderflopp med att de finansiella systemen bygger på en fullständig felkonstruktion.

Fler bakslag

Mycket snart efter den fruktansvärda förlusten skapade Holstein ett nytt bolag med samma upplägg och struktur, riktat mot den asiatiska marknaden. Man hade höga förhoppningar och Holstein var övertygad om att detta skulle bli räddningen för så väl hans finanser som hans rykte i branschen. Det massiva It-bolaget gjorde tillfällig braksuccé, men skulle sedermera gå i konkurs när man enligt Holstein förlorade alla kunder, bland annat på grund av en svensk journalists artikelserie. Journalisten, Peter Kadhammar, målade nämligen upp en mycket dyster bild av en maktgalen Holstein som övervärderade sig själv och felbehandlade sina anställda genom extremt dåliga arbetsvillkor. Holstein menade att socialisten Kadhammar var ute efter honom på grund av hans hat mot socialdemokratin, och att detta är gemensamt för hela den svenska journalistkåren.

Kritiken och hatet mot socialdemokratin

Johan Staël von Holstein har i flera artiklar förklarat ursprunget till sitt hat mot socialdemokratin genom att visa upp en dyster bild av sin uppväxt. Adopterad till en arbetarklassfamilj boende på en förfallen gård, fick Holstein på första parkett uppleva det han uppfattade som kommunisternas destruktivitet. De knarkare som uppehöll sig på gården var nämligen kommunister och skyllde sina tillkortakommanden på samhället och staten. Holstein förkastade denna inställning och började i mycket ung ålder att jobba och försörja sig på egen hand, han menar att varje människa är sin egen lyckas smed och avskyr den socialdemokratiska inställningen att vi är ansvariga för att ta hand om varandra. Han har även bott i forna Sovjetunionen och där sett det kommunistiska systemet på nära håll, vilket färgat hans åsikter inom politiken.

Nya framgångar, nya nederlag

Trots att Holstein nu hade ett flertal fiaskon i bagaget och det asiatiska bolaget nyligen gått i konkurs stoppade det inte honom. Han startade Speed Ventures och Lets Buy It, företag som värderades till miljarder på börsen. Sedan kom dock It-bubblan och Holstein hade i vanlig ordning gjort ett antal felaktiga investeringar och misslyckats med att läsa på ordentligt om bolagens affärsplaner. Bankkontot ekade plötsligt återigen tomt. Idag säger Johan Staël von Holstein i flertalet intervjuer att han återigen vill ge sig in i matchen och tjäna tillbaka alla de pengar han förlorat. Senast 2017 fick han en ny, hemlig finansiär för att blåsa liv i Speed Ventures, och han arbetar även som investerare. Den hemlige finansiären kan vi avslöja är Harald Mix, en av Sveriges mest framgångsrika riskkapitalister.

Sammanfattning

Johan Staël von Holstein är en riktigt spännande karaktär och det finns förmodligen en hel del åsikter om honom från världens alla hörn. Han har misslyckats flera gånger om men på ett mirakulöst sätt lyckas han alltid återhämta sig och bygga miljardimperium från tomma bankkonton. Hans hat mot socialismen känns alltför präglat av hans uppväxt och ger honom få sympatipoäng. Hans samhällskritiska krönikor skapar ofta upprördhet, kritik och konflikt. Men man kan inte säga mycket om Holsteins otroliga kampanda. Det är fantastiskt hur han aldrig gett upp, oavsett vilka motgångar som mött honom. Idag menar Holstein i intervjuer att han återigen är redo att ta världen med storm, och drömmen är att utbilda ungdomar i det han lärt sig genom åren – ungdomarna, menar han, är branschens framtid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *