Johan Sellström

Johan Sellström är en välkänd IT-profil från Stockholm. Han har varit med och grundat ett flertal bolag varav CareChain är det största och mest framgångsrika för tillfället. Hans primära arbetsområden är så kallad e-hälsa i kombination med blockkedjor eller blockchains. Kort förklarat har alla användare tillgång till datan men ingen kan ändra den. Bland annat använder sig den virtuella valutan Bitcoin sig av blockkedjetekniken. CareChain grundades under namnet Provivus Health AB där Johan är både medgrundare och arbetar i som rådgivare. CareChain tillhandahåller en digital plattform för att samla, organisera och dela personlig information på ett säkert sätt om exempelvis anställda. Företaget Provivus Health grundades år 2016 men gjorde året därefter ett namnbyte till CareChain. Företaget utvecklar inte blockkedjor utan installerar och testar dess fördelar.

Företaget CareChain arbetar under områdena ledning, standardisering och operations management. Det sistnämnda handlar om hur företag kan styra sina IT-processer hållbart, säkert och ekonomiskt samtidigt som de lever upp till kundens förväntningar och krav. Blockkedjetekniken möjliggör att processen förenklas samtidigt som den bidrar till att informationen inte ändras av obehöriga. Johans företag arbetar med verksamheter inom alla tänkbara områden som sjukhus, universitet, vårdinrättningar, organisationer och investerare. CareChain är medlemmar i Enterprise Ethereum Alliance som är en förening som arbetar för att utveckla och kundanpassa standardiserade blockkedjor. Företaget CareChain deltar regelbundet i mässor och kan ses på event där de informerar om sin verksamhet och om innebörden samt nyttan av blockkedjor. De brukar också finnas på plats på den så kallade politikerveckan som varje sommar anordnas i Almedalen på Gotland.

Vem Johan Sellström är

Johan Sellström föddes i Stockholm den 30 april år 1963. Han är gift med Hollieann Hein Sellström sedan år 1997 och de har två barn. Johan utbildade sig vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm mellan åren 1983 till 1987. Han läste till ingenjör och har en master i engineering physics. Genom åren har han varit involverad i ett flertal företag inom teknik. Han drev bland annat Global Gaming Factory som tillhandahöll plattformar till två internetcaféer. Det ena låg i Köpenhamn och det andra i Winnipeg, Kanada. Förutom att vara verksam inom IT har han också hunnit med att investera i fastigheter. Mellan åren 1999 och 2006 drev han fastighetsföretaget Agemo International Investments som fokuserade på den spanska marknaden. Johan har dock inte varit själv när han startat upp och drivit företag utan har haft medhjälpare.

Kollega med Johan Staël von Holstein

Johan Sellström har haft en del samarbeten genom åren. Ett exempel är med den välkände entreprenören Johan Staël von Holstein. Tillsammans grundade de Global Gaming Factory som det var en del skriverier om för några år sedan. Det handlade om att det amerikanska bolaget OneRoof köpte Global Gaming Factorys dotterbolag Cybercafepro. Affären kostade sammantaget nio miljoner kronor. I samband med köpet ökade aktiens värde från 4 öre till 13 öre, trots att företaget gjort miljonförluster under det aktuella året. Global Gaming Factorys VD Hans Pandeya stämde Johan Staël von Holstein med önskan om att hans aktier skulle beläggas med kvarstad. Staël von Holstein ägde 13 till 14 av samtliga 300 aktier i Global Gaming Factory. Hans Pandeya ägde 67 % av aktieinnehavet tillsammans med sin fru och Johan Sellström ägde 10 %.

Hälsan och slitet

Att driva eget och bli framgångsrik har sitt pris. Johan Sellström arbetade mellan åren 1996 och 1999 på mediaföretaget Icon som drevs av Johan Staël von Holstein. Johan Sellström hade rollen som ekonomichef och en dag föll han ihop nere vid Värtahamnen i Stockholm. Hans arbetsdagar brukade vara mellan klockan nio på morgonen och nio på kvällen inklusive lördag och söndag. En dag tog tempot ut sin rätt och Sellström kollapsade. Just den aktuella veckan hade han arbetat dygnet runt och när ambulansmännen kom låg han på marken och skakade. De berättade för honom att han led av liknande symtom som första världskrigets soldater, nämligen utmattning av för lite sömn och vila. Icon var ett företag som skulle genomsyras av en platt verksamhet och där de anställda skulle må bra.

Icon Medilab

Icon Medialab var ett av alla de företag som grundades på 90-talet inom den så kallade It-bubblan. Företaget börsnoterades år 1998 och de första åren växte de enormt. Johan Sellström arbetade här i närmare tre år som IT-chef. Efter de åren började han på Sprout Park som han också var medgrundare till. Företaget fokuserar på digital entreprenad och är fortfarande aktiva. År 2004 lämnade Johan företaget för att istället koncentrera sig på Johan Sellström Investments och Agemo International Investments som han drev upp till. Johan brinner för att start up-företag och tycker om att hjälpa nya företagare med tips och råd. Själv har han startat eller varit involverad i närmare 20 stycken olika företag sedan 1990-talet. Han har varit framgångsrik i samtliga även om den personliga hälsan ibland har fått stå tillbaka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *